Saturday, 2 August 2014

review Epic (2013)

Jikalau anda sukakan filem animasi aksi dan kelakar filem ini sesuai untuk anda.


Filem animasi Epic yang dikeluarkan oleh Blue Sky Studios pada tahun 2013. Durasi filem 1 Jam 34 minit. Umur kanak-kanak yang digalakkan untuk menonton cerita ini adalah 8 tahun dan ke atas kerana ia mempunyai scene-scene yang agak kejam dan mungkin kurang sesuai untuk kanak-kanak yang terlalu muda.

Sinopsis
Ia mengisahkan tentang seorang remaja perempuan yang bernama Mary Katherine atau M.K yang menjadi kerdil di dalam hutan dan bertemu dengan askar daun (leaf men) bersama mereka melindungi hutan daripada kuasa jahat yang cuba untuk memusnahkannya.

Pengajaran
    
Dalam cerita ini ayah kepada MK sedang giat melakukan experiment tentang orang kerdil di dalam hutan tetapi tiada siapa yang mempercayai ayahnya. Selama bertahun-tahun ayah MK melakukan experiment tersebut sehingga berlaku perceraian antara ayah dan ibu MK kerana ayahnya terlalu obsess dengan kajiannya yang akhirnya memang terbukti benar orang kerdil itu wujud. 
 Hal ini menunjukkan kadang-kadang kita perlu mendengar sesuatu perkara walaupun perkara yang tidak masuk akal daripada keluarga kita. Dalam berkomunikasi kita selalu sangka kita perlu bercakap untuk berkomunikasi tetapi tahukah anda, komunikasi yang paling berkesan adalah mendengar dan faham dan kemudian berfikir apa yang betul dan apa yang tidak kemudian barulah cakap. Begitu juga apabila berinteraksi dengan anak-anak. Mereka sangat-sangat perlukan perhatian ibu bapa. Walaupun penat dengarlah kisah mereka walaupun sebenarnya kita tak faham atau kita rasa terlalu remeh kisah mereka tetapi ia bagaikan dunia bagi mereka. Dan kita juga perlu mengajar kepada anak-anak “nanti dah besar adik pula perlu mendengar mama bercerita” (sambil tersenyum). Tidak lupa juga dengan ibu bapa kita sendiri, makin meningkat umur mereka, sensitiviti mereka semakin tinggi. Selalulah menelefon mereka bertanya khabar dan dengarlah kisah mereka. Hidup ini penuh dengan tanggungjawab untuk tunaikan hak orang lain.
MK dan ayahnya


Semua ciptaan Allah ada fungsinya. Siput, bunga dan pokok semuanya ada fungsi-fungsi mereka. Kalau satu hilang ekosistem akan jadi tak seimbang. Contohnya macam siput fungsinya sangat penting walaupun kita rasa tidak, ia makan daun-daun kering dan kulat. Kalau bukan mereka yang bersihkan daun-daun kering tu siapa yang nak buat? Hehehe. Siput juga menjadi makanan kepada burung dan ikan.

Mub dan Grub
Selain itu boleh katakan kepada mereka tentang  semua makhluk di bumi ni semuanya bertasbih pada Allah dengan bahasa yang kita tak faham. Kita nampak batu tu tak bergerak kan? Tapi sebenarnya ia sedang bertasbih dan menjalankan tugas dia sebagai batu sebab itu arahan Allah.
Macam dalam surah As-Saff ayat 1 yang bermaksud

“bertasbih kepada Allah apa saja yang ada di langit dan apa saja yang ada di bumi; dan Dia-lah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana”

Lepas tu boleh ingatkan kembali kepada anak-anak kalau batu dan siput pun ada fungsi apa fungsi manusia di muka bumi?

Untuk beribadah, untuk tunduk dan patuh pada Allah.
Dalilnya dalam surah Az-dzariyat ayat 56 yang bermaksud
“dan tidak aku menciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaku”

Kemudian boleh lah kaitkan ibadah itu bukan solat dan puasa je. Pergi sekolah menuntut ilmu pun ibadah, tolong ibu bapa dan guru pun ibadah, makan dan minum pun ibadah; dengan syarat buat ikhlas kerana Allah dan ikut syariat (senyum sehingga nampak lesung pipit).


Semoga terhibur!

Impak Frozen dan Tangled


Seorang budak perempuan berusia 4 tahun pernah berkata kepada saya

“Dah besar nanti saya nak jadi seorang puteri”

Kanak-kanak lain pula sedang berebut-rebut melihat beg baru kawan mereka yang bertemakan filem animasi Frozen. Masa yang lain pula saya sempat meilhat mereka mewarnakan watak kartun kesukaan mereka Elsa dan Anna dalam buku mewarna mereka.

Mereka masih kecil tetapi amat terimpak dengan filem puteri ini. Oleh sebab itu, sangat penting pengawasan ibu bapa ketika anak-anak mereka sedang menonton televisyen. Lebih-lebih lagi pada waktu kecil, ibu bapa harus mengajarkan perkara yang betul dan salah di sisi islam kerana filem-filem ini semua datang daripada barat jadi mereka akan tunjukkan gaya hidup barat. Tidak mahu anak-anak kecil menjadi keliru dan berangan-angan mahu hidup seperti itu dan merasakan hidup sebagai seorang islam tidak menyeronokkan.

Contoh yang scene yang boleh kita didik anak-anak adalah ketika watak “berkucupan”. Ibu bapa boleh katakan “Ini salah di sisi Islam, mereka belum berkahwin lagi, ini budaya barat”

Scene Rapunzel dan Anna mengikuti lelaki yang tidak dikenali untuk pengembaraan masing-masing; katakan “ kita tidak boleh terus mempercayai seseorang begitu sahaja, tidak semua orang baik seperti Eugene dan Kristoff” dan boleh kaitkan dengan kes penculikan yang banyak berlaku dewasa ini.

Secara jujurnya saya tidak begitu minat dengan cara Disney menceritakan gaya hidup seorang puteri dalam Frozen dan Tangled. Seolah-olah hidup seorang puteri tak lebih daripada istana, gaun yang cantik dan hidup yang mewah. Cuba tonton filem A Bug’s Life, ia menceritakan tanggungjawab sebenar seorang puteri.


Ya, anda juga boleh berhibur sambil mendidik (senyum sampai nampak gigi)

Friday, 1 August 2014

A bug's life review

Jika anda memerlukan hiburan hujung minggu bersama keluarga, apa salahnya cuba tonton filem animasi Disney dan Pixar yang bertajuk “A Bug’s Life” yang di keluarkan pada tahun 1998. Mungkin tidak sepopular animasi “Frozen” atau “Brave” tetapi filem berjangka masa 1 jam 30 minit ini padat dengan aksi lawak, adventure dan pengajaran bukan hanya  untuk kanak-kanak tetapi juga untuk orang dewasa. Ya, jangan memandang rendah dengan siri kartun kerana ia bukan hanya menghiburkan tetapi juga memberi pengajaran yang boleh dijadikan teladan.

Sinopsis
Cerita ini menceritakan tentang satu koloni semut yang dipaksa memerah tenaga untuk mencari makanan kepada belalang sebelum musim sejuk. Koloni semut ini menjadi tertekan kerana mereka perlu menyediakan makanan yang banyak kepada kumpulan gangster belalang sehingga mereka tidak sempat untuk menyimpan makanan untuk diri mereka sendiri untuk menghadapi musim sejuk. Malangnya Flik seekor semut yang sangat inovatif dan kretif secara tidak sengaja telah memusnahkan makanan yang dikumpul oleh koloni semut yang dikumpul  dengan kerja yang keras. Flik berasa sangat bersalah lalu secara sukarela mahu merantau untuk mencari serangga lain yang berkemungkinan lebih kuat dari kumpulan gangster belalang yang selalu menindas koloni semut.

Pengajaran
1. Dalam cerita ni watak Flik digambarkan seorang yang berfikir luar daripada kotak. Namun sering mendapat tentangan daripada pihak yang lain kerana ia di luar norma kebiasaan. Contohnya ciptaan mesin pemotong , telescope dan idea nya untuk keluar dari sarang itu dan pergi ke tempat lain semuanya tidak mendapat penghargaan daripada yang lain. Menjadi orang biasa memang mudah kerana kita hanya perlu mengikut arus dan norma masyarakat. Tetapi ketahuilah kita perlu menanam pada kanak2 mereka perlu menpunyai prinsip. Contohnya perkara yang salah tetap salah walaupun semua orang melakukannya. Dan juga tidak mengapa jika idea kita tidak disukai atau ditolak oleh orang sekeliling kerana jikalau Thomas Edison mengalah ketika ideanya ditolak oleh orang ramai apa agaknya yang terjadi sekarang, jikalau Wright brothers setuju dengan orang lain yang mengatakan mereka gila agaknya wujud atau tidak air asia dan slogannya “Now everyone can fly”?  Juga jikalau Rasulullah s.a.w berputus asa dan para sahabat tidak sanggup mendengar tomahan orang Quraisy entah sampai atau tidak Islam ke hari ini. Semua kejayaan memerlukan hati yang cekal dan tidak mudah putus asa.

Flik dimarahi kerana berfikir lain daripada orang lain


2.   Menjadi pemimpin bukan hanya menjadi pengarah. Ramai kanak-kanak perempuan yang bila ditanya cita-cita mereka ada yang menjawab ingin menjadi “princess”.  Dalam filem ini menunjukkan apa ciri-ciri menjadi seorang princess yang sepatutnya. Princess juga boleh diertikan seperti ketua. Kita dapat lihat macam mana sukarnya Princess Atta berdepan dengan kesulitan-kesulitan yang berlaku contohnya seperti masalah gang belalang, semut-semut lain yang tidak percaya dengan kepimpinan beliau, dan beliau sendiri tidak yakin dengan diri sendiri. Namun semua itu berubah apabila  beliau sedikit demi sedikit belajar daripada permaisuri semut dan juga tidak duduk goyang kaki ketika yang lain sedang bekerja. Princess Atta turun padang dan memberi semangat kepada semut-semut lain menunjukkan dia adalah ketua yang bagus. Ibu bapa boleh menanamkan sifat kepimpinan anak-anak terhadap adik beradik mereka, barang-barang mereka atau kerja sekolah yang diberikan oleh guru.  Juga boleh kata kepada mereka Rasulullah juga seorang pemimpin dan pemikir dalam peperangan dan Baginda sangat bertanggungjawab terhadap umatnya. Selain itu boleh kaitkan dengan surah al-baqarah ayat 30 yang bermaksud 


 "Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para Malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di muka bumi..."

Katakan kepada kanak-kanak "Allah cipta kita semua dengan tujuan menjadi khalifah iaitu pemimpin dan pertama sekali kita perlu menjadi pemimpin kepada diri sendiri" kaitkan dengan cara pengurusan masa, wang, barang-barang, kerja sekolah, keluarga dan rakan-rakan. 
Princess Atta harus bertanggungjawab  ke atas rakyatnya
3. Berani kerana benar. Flik merupakan seekor semut yang berani kerana tidak tahan lagi ditindas oleh belalang dan mahu menyelamatkan nyawa permaisuri. Dia merupakan pencetus keberanian kepada koloni semut kerana menyatakan kebenaran tentang kehebatan semut walaupun dicaci dengan hebat oleh ketua belalang (Hopper). Ibu bapa boleh menanamkan dalam anak-anak tentang keberanian jika ada yang membuli mereka dan situasi yang bagaimana mereka harus berani mempertahankan diri.

Cubalah tonton sendiri dan berikan review anda sendiri di bahagian komen. Jadikan hujung minggu anda bermakna bersama keluarga dan tontonlah filem yang bukan hanya menghibur tetapi mendidik juga.